Neka tradicionalna događanja u Dubrovniku

Dubrovnik se često naziva biserom Jadrana. Njegova povijest duga je više od tisuću godina, što ga i čini europskim kulturnim centrom, ali i ”magnetom” za privlačenje turista. Povijest u simbiozi s kulturom prisutna je u svakom dijelu ovog grada, pa se može čuti i da je Dubrovnik ”grad muzej i živa pozornica”. Činjenica je i da je Dubrovnik od 1979. godine pod zaštitom UNESCO-a, kao dio svjetske kulturne baštine. Svijetu se predstavlja kao metropola kulture, koju krasi niz koncertnih događanja, festivala, likovnih projekata… Kulturna ponuda grada u neprestanom je porastu jer i na taj način privlači sve veći broj turista- motivirajući ih na dolazak upravo zbog vrijednosti kulturnih manifestacija. Nabrojimo ovdje barem one najvažnije i najpoznatije:

Dubrovačke ljetne igre- utemeljene su 1950. godine, kao najstarija kulturna institucija u Hrvatskoj. Odvijaju se tijekom srpnja i kolovoza, i već desetljećima privlače turiste iz cijelog svijeta na nezaboravne kulturno-umjetničke izvedbe i predstave na povijesnim pozornicama poput atrija palače Sponza, otoka Lokruma, Kneževa dvora, tvrđave Revelin… Nude mnoštvo glazbenih, dramskih i plesnih priredbi.

Festa sv. Vlaha- Dubrovnik već više od tisuću godina slavi blagdan svog zaštitnika, sv. Vlaha. Glavno slavlje odvija se 3. veljače svake godine i redovno pobuđuje ogroman interes i lokalnog stanovništva i gostiju, odnosno turista. Sveti Vlaho kao zaštitnik grada slavi se u Dubrovniku od 972. godine.

Dubrovački karneval- svakako najpoznatija i najznačajnija gradska zimska manifestacija, održava se na blagdan zaštitnika grada, sv. Vlaha. Iz godine u godine nudi sve bogatiji popratni kulturno-umjetnički program; glavno slavlje obično bude koncentrirano na 4-5 dana, najčešće u veljači.

Filmski festival Libertas- dio novije kulturne ponude Dubrovnika, organizira se od 2005. godine. Program festivala odvija se ljeti i najčešće nudi promociju filmskih ostvarenja posvećenih promociji ideje slobode. Glavna nagrada festivala naziva se ”Dubravka” i dodjeljuje se za najbolji igrani, dokumentarni i kratki film. Dodjeljuje se i nagrada publike.