Ne može biti dosadno na karnevalu

Tradicija maskiranja, na onaj najjednostavniji način, datira još u prapovjesno doba čovječanstva. Postepeno, razvojem civilizacije i društva, tradicija se održala i počela formirati kroz karneval, kao događanje koje podrazumijeva maskiranje, odnosno ” pretvaranje ” u osobe, likove, pojave ili bilo što slično što Vam padne na pamet- gotovo da nema granica mogućnostima maskiranja. Karneval je postao tradicionalni oblik zabave, opuštanja i reagiranja na život i kroz svoje postojanje daje priliku ljudima da kroz maske izreknu na neki način i svoj komentar ili kritiku svakodnevnih događanja ili osoba. Najvažniji i najveseliji dio svakog karnevala jesu karnevalske povorke. One organizirane, koje ulažu u svoju promociju i svoj program, rastu i sve su veće iz godine u godinu, odnosno zanimljivije ljudima, i kao sudionicima i kao gledateljima. Na karnevalu Vam ne može biti dosadno, u kojoj god poziciji da jeste- bilo da ste sudionik ili samo gledatelj.

Glavne organizirane povorke obično traju sat, dva, ponekad i više, ali se slavlje i veselje redovito zadrže još satima poslije, odnosno najčešće do dugo u noć, po obližnjim kafićima, restoranima i sličnim mjestima. To dobro raspoloženje kojim Vas karneval zarazi, ostane još dugo u Vama, i to i jest velika kvaliteta karnevala. Uz to, naravno, karnevali djeluju i na očuvanje kulturne baštine i tradicije, odnosno etnoloških elemenata, koji budu izraženi i kroz lokalne maske. I sudjelovanje u pripremi tih maski, njihovoj izradi, predstavlja zadovoljstvo i pridonosi cjelokupnoj atmosferi kod prezentacije tih maski na povorkama. Ako samo pogledate u hrvatskim okvirima, tradicionalne maske i lokalni običaji razlikuju se, od Kvarnera i Istre, preko Dalmacije i njezinih otoka, pa samog juga Hrvatske, do običaja u kontinentalnim dijelovima. O svjetskim okvirima da niti ne govorimo. Otkrivanje i predstavljanje tih običaja također može biti vrlo zanimljivo i podići kvalitetu karnevala.

Jednostavno, s kojeg kog aspekta gledali, onog zabavnog ili vrijednosnog, odnosno u svrhu očuvanja kulture, ne može Vam biti dosadno na karnevalu.