Naši najmanji, iz vrtića i škola, posebno vole Karneval u Dubrovniku

Česta je uzrečica: ”Na mladima svijet ostaje!”. I koliko god taj izraz shvaćali kao šablonu, nešto ”zdravo za gotovo”, organizatori Dubrovačkog karnevala ipak se u duhu te izreke iz godine u godinu trude osmisliti posebne programe baš za najmanji uzrast svojih sugrađana. Naravno, rade to u suradnji s lokalnim vrtićima, ali i školama. U programu za 2017. godinu čak su dva dana predviđena za dječje maškare i dječje programe, a posebno je svečano i veselo bilo u nedjelju 26. veljače 2017. kad je održana ”Faćenda od maškara” : najmanji na Karnevalu.
Bilo je tu prilike vidjeti raznih Spidermana, Supermana, Batmana, mnogih divljih i domaćih životinja, likova iz crtića, bajki i dječjih filmova… Dječja mašta zaista, opet se potvrdilo, ne poznaje granice! A, također, na primjeru njihovog veselja, radosti, neiskvarenog smijeha, i mi stariji bi uvijek mogli i trebali puno toga naučiti. Prvenstveno da je ta dječja iskrenost nešto što bi nam uvijek trebalo biti putokaz u ponašanju u svakodnevnom životu.
Organizatori Dubrovačkog karnevala obično taj prigodni dječji program podijele ipak po uzrasnim kategorijama u tri odvojena dijela: program za vrtiće, pa program za niže razrede osnovnih škola, i na kraju program za učenike viših razreda osnovnih škola. Sve spomenute kategorije u programu dobiju priliku prošetati ”najljepšom ulicom na svijetu”, Stradunom, praćeni ponosnim pogledima roditelja, baka i djedova, teta odgajateljica i učitelja, te poslije toga i priliku za uživanje u svojem uzrastu prilagođenom prigodnom ”DJ programu”.
Često i od djece čujemo izjave da se za Karneval pripremaju tjednima unaprijed, pomno i pažljivo birajući maske, uz, pa bude i toga – žaljenje što Karneval nije barem nekoliko puta u godini! Takve izjave, iz usta najmanjih, najmlađih, a i najiskrenijih, vjerujemo, predstavljaju i najbolju moguću pohvalu organizatorima za sav njihov trud oko organizacije… I neiscrpan motiv da i svi budući Dubrovački karnevali neizostavno i opetovano uključuju dječje bogate prigodne programe, baš kao i do sad, svake godine!