Dubrovački karneval je pun zabave

Program Dubrovačkog karnevala zadnjih godina obično se proteže na 4-5 dana u mjesecu veljači kad su koncentrirana ona glavna karnevalska događanja u organizaciji Grada i njegove Turističke zajednice, i kad program nudi bezbroj mogućnosti za zabavu svih dobnih skupina. Obično bude karakteristično za sve da se ujedine pod maskama, u povorkama, ali se ipak razlikuju u interesima i praćenju onih popratnih događanja, ostvarujući svaka skupina pojam zabave na svoj način i sukladno svojim shvaćanjima.

Zabava za najmlađe, za one vrtićke i školske dobi? Dubrovnik im nudi mimohod malih maškara, u kojem djeca uživaju praćena ponosnim pogledima svojih teta, učiteljica, roditelja, baka i djedova. Mogu u sklopu radionica naučiti i kako izrađivati tradicionalne maske, a poslije tog, njima ipak zanimljivog ”učenja” opustiti se uz organizirani nastup cirkuskih artista. Grad im redovno nudi i njima prilagođenu glazbenu zabavu uz maškarane DJ party-je, što pobuđuje zaista velik interes. Bude organiziran i Izbor najbolje maskiranih razreda, što unosi i pozitivni natjecateljski duh, ali i izazov među školsku djecu.

Zabava za one malo starije i zrelije nudi, uz neizostavno sudjelovanje u maskiranim povorkama, brojna kulturna i koncertna događanja, kako na otvorenim prostorima gradskih ulica i trgova , tako i u prigodnim zatvorenim gradskim prostorima muzeja i kazališta. U kazalištu Marina Držića, recimo, nudi se uobičajeno takozvani ” Koncert pod maskama ” Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Zanimljiva bude i ” Maškarata ispod kuplja ” u Lazaretima. Pa onda uobičajeno zanimljive izložbe u prostoru Pila, koncerti i zabava u kulturnom klubu ” Revelin ”, svečani Bal pod maskama… Cijelim danom, za vrijeme trajanja Karnevala, prostor Straduna nudi zaista mnogo događanja, ali i mogućnost za sjesti uz kavu i uzeti koju minutu predaha, osluškujući smijeh svih što prolaze i zapažajući bogatstvo ideja što se očituju u maštovitosti maski. Povratiti malo snagu i ponovno krenuti u otkrivanje novih događanja i uživati u zabavi što ju Dubrovački karneval neupitno nudi.